Coraz większą popularność zdobywa ostatnio dieta wegetariańska lub wegańska, obie polegające na całkowitym wykluczeniu z naszego jadłospisu mięsa lub w ogóle wszystkich produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego, takich jak nabiał, w tym przetwory mleczne i jajka, żelatyna i produkowane z niej żelki i galaretki czy ryby. Osoby, które decydują się na taki krok i rezygnują całkowicie ze spożywania takich potraw, najczęściej czynią to ze względów etycznych, nie zaś zdrowotnych. Oczywiście, w wegetarianizmie nie ma nic złego, jednak należy zadbać o to, dieta wegetariańska lub wegańska była ustalona w sposób racjonalny – czyli tak, by w jadłospisie nie zabrakło żadnych ze zdrowotnego punktu widzenia ważnych składników. Dużo białka oraz innych substancji, które występują w mięsie możemy dostarczyć organizmowi wraz z roślinami strączkowymi, takimi jak popularna wśród wegetarian soja, a także groch, fasola czy bób. Dobrze uczynić je podstawowymi składnikami diety, co znacznie przyczyni się do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.