Wafle ryżowe, uważane za zdrowe. Lecz chyba nie do końca? Właśnie jak to jest z waflami ryżowymi? Produkty te wytwarzane są z białego bądź brązowego ryżu. Możemy zakupić zarówno naturalne, jak i smakowe.Na pewno wiele osób zastanawia się czy są one zdrowe. To zdrowa i niskokaloryczna przekąska, lecz to także bezwartościowy chemiczny produkt. Wafle ryżowe posiadają wady i zalety. Wszystko zależy od ich składników.Dlatego dobrze jest wybierać naturalną formę wafli, mowa o bezsmakowych. Im dłuższy skład, tym gorzej dla nas. Serowe? Paprykowe? Sztuczne dodatki bardzo źle wpływają na nasz organizm. Wafle ryżowe powstają z ziarna ryżu, który poddaje się wysokiej temperaturze.Właśnie wtedy ziarno staje się pulchniejsze. Przez ten proces witaminy i składniki mineralne zostają obniżone. Lecz data ważności zostaje wydłużona.
Jakie wafle ryżowe wybierać?
Możemy wybrać wafle z białego, bądź brązowego ryżu. Dobre będą także kukurydziane oraz gryczane. Oczywiście dla naszego organizmu najzdrowsze będą te pełnoziarniste. Należy wybierać takie wafle, które nie posiadają żadnych dodatków smakowych. Ich kaloryczność kształtuje się nawet do 400 kcal. Mówi się, że są one niekaloryczne. Zgadza się, jeśli mówimy o ich wadze. Bardzo często wybieramy je jako przekąska. Wafle ryżowe możemy kupić wszędzie, możemy je zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Bardzo długo zachowują swoją świeżość. Po otwarciu należy je przechowywać w zamkniętej foli. Mianowicie jeśli będzie dostęp do powietrza, stracą swoją chrupkość. Można powiedzieć, że wafle ryżowe są w pewnym stopniu zdrową przekąską. Najlepiej takie, które są naturalne, z dodatkiem ziół. Nie powinniśmy wybierać tych z cukrem czy solą. Idealnie sprawdzą się zamiast chipsów, krakersów czy orzeszków. Jeden wafel naturalny dostarczy 40 kcal. Po ich zjedzeniu będziemy syci, nie będziemy odczuwać głodu. Wafle ryżowe to uniwersalny produkt.
Możemy je dodawać do potraw i innych przekąsek. Mogą być bazą do kanapek, sałatek czy jajecznicy. Doskonale sprawdzą się ze słodkimi rzeczami, jak miód czy mleko kokosowe.Wafle ryżowe nie zawierają glutenu. Posiadają wysoki indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu, poziom cukru w naszej krwi podnosi się, a następnie spada. Następnie odczuwamy silny głód. To jedna z ich wad. Nie muszą, ale mogą utrudniać odchudzanie. Wafle ryżowe zawierają mniej błonnika, to produkt przetworzony z wykorzystaniem procesu ekstruzji. Możemy nimi zastępować pieczywo, ale nie całkowicie. Mogą być urozmaiceniem w naszej diecie. Wafle ryżowe są produktem, który może się okazać pusty, nie mający żadnych składników odżywczych. Zawsze przed zakupem należy dokładnie przeczytać jego skład. Powinien on posiadać najwyżej dwie, trzy pozycje, ryż i tymianek. Wszelkie tłuszcze, czekolady, przyprawy jak sól czy papryka wędzona będą składnikami niewskazanymi dla naszego organizmu. Prostsze jest najlepsze. Wafle ryżowe powinniśmy jeść, ale z umiarem i wszystko zależy jakie. Zwykłe bez posypek, dodatków, najlepiej z brązowego ryżu. Unikać wszelkich konserwantów, dodatków. Biały ryż jako składnik będzie mniej zdrowy niż brązowy. Dlatego też jak już kupujemy starajmy się wybierać wafle ryżowe z brązowego ryżu. Innymi składnikami w waflach, może być szafran, papryczka chili, czyli naturalne zioła. Bardzo dobre produkty możemy kupić w wszelkich sklepach ekologicznych, w których mamy pewność, że wybieramy, to co najlepsze. Lecz nawet tam, czytajmy skład.