Papryczka chili jest uwielbiana przez wiele osób. Jednak nie każdy jest w stanie ją zjeść. Te niewielkie warzywa mogą przerazić nawet największych twardzieli. Jej ostry smak czasami staje się bohaterem wielu opowieści. Jednak warto ją dodawać do różnych potraw. Nie każdy to wie, ale papryczka chili może nieść ze sobą wiele korzyści. To warzywo korzystnie wpływa na serce, obniża poziom cholesterolu, a także przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów we krwi. Jednak to nie wszystkie korzyści, które niesie jedzenia tego warzywa. Papryczka chili może też wspomóc oczyszczanie dróg oddechowych, a także zapobiec zatruciom pokarmowym w tropikach.
Czemu papryczka chili zawdzięcza swój ostry smak?
Papryczka chili ma wyjątkowy smak. Towarzyszy mu drażliwe pieczenie na języku oraz uczucie gorąca. Spotkali się z tym niejeden raz wielbiciele papryczki chili. Za wszystko odpowiedzialna jest kapsaicyna, czyli składnik papryczki chili. To właśnie jej działaniu zawdzięczamy taką, a nie inną reakcję układu nerwowego na jej smak.
Czy kapsaina pełni też inne funkcje?
Kapsaina nie tylko odpowiada za ostry smak papryczki chili, to jej zawdzięczamy również przyspieszenie naszego metabolizmu. Warto wiedzieć, że kapsaicyna w głównej pobudza metabolizm tłuszczów, co sprawia, że ogranicza spożywanie kalorii, a także redukuje objętość tkanki tłuszczowej oraz poziom trójglicerydów we krwi. Ten składnik odpowiada również za poprawę pracy przewodu pokarmowego, a także wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz poprawia pracę przewodu pokarmowego. Dlatego papryczka chili to świetny pomocnik przy każdej diecie. Doskonale pomoże przy zrzuceniu zbędnych kilogramów, a także zapobiegnie w odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Zastosowanie papryczki chili
Jak już wiemy, papryczki chili niosą wiele korzyści. Wszystko, dzięki bardzo korzystnemu składowi. Poza wspomnianą już kapsainą, zawierają też dużo witaminy C i A, które są doskonałymi antyoksydantami. Dzięki temu papryczka chili to świetna metoda zapobiegania wielu chorób. To warzywo stosowane jest jako przyprawa w wielu rodzajach kuchni: meksykańskiej, hiszpańskiej, jak również w Tajlandii, Indiach i Chinach. Stosuje się ją w różnych postaciach – świeżej, suszonej, octu, salsy, sosu oraz marynowanej.
Papryczka chili wspomaga odchudzanie
Papryczka chili to doskonały składnik diety odchudzającej. Zawarta w niej kapsaina sprawia, że wzrasta przemiana materii i wydatku energetycznego, przyspiesza się spalanie tkanki tłuszczowe, a także zwiększa się efekt spalania tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego. W dodatku poprawia się nasza wytrzymałość, a regeneracja po wysiłku zostaje przyśpieszona. Spożywanie papryczki chili zmniejsza uczucie głodu oraz redukuje apetyt. Dodatkowo, redukuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Jednak warto pamiętać, że papryczka chili to nie jest magiczny środek na odchudzanie. Utrzymanie prawidłowej masy ciała wymaga racjonalnego odżywiania oraz aktywności fizycznej. Jednak papryczka chili może być dobrym pomocnikiem.