Właściwości ostropestu plamistego
Przede wszystkim ostropest plamisty chroni wątrobę przed destruktywną aktywnością alkoholu i wolnych rodników. Ponadto wykazuje działanie łagodzące w stanach zapalnych na tle cukrzycowym oraz bywa stosowany w leczeniu WZW typu A, B i C. Ale to nie wszystko. Ta niepozorna roślina posiada wiele innych, cennych właściwości, m.in:
Nie dopuszcza do łączenia toksyn z powierzchnią komórek wątroby, przez co zapobiega ich uszkodzeniu.
Łagodzi skutki uboczne farmakoterapii – ostropest plamisty zapewnia ochronę wątroby przed niekorzystnym działaniem silnych leków m.in. stosowanych w terapii przeciwnowotworowej, przeciwwirusowych stosowanych w leczeniu AIDS oraz antybiotyków.
Normalizuje parametry AST, ALT, GGT oraz obniża poziom bilirubiny we krwi, hamuje zwyrodnienia tłuszczowe wątroby.
Zapobiega marskości wątroby, obniża stężenie cholesterolu we krwi, przeciwdziała wytrącaniu się blaszek miażdżycowych, hamuje podział komórek rakowych, przez co skutecznie zmniejsza ryzyko pojawienia się raka wątroby.
Tłumi namnażanie wolnych rodników, stymuluje regenerację starych oraz wytwarzanie nowych komórek wątroby.
Jak działa ostropest plamisty?
Działanie ostropestu:
- zatrucia grzybami – stosowany jako antidotum także po spożyciu muchomora sromotnikowego. Neutralizuje destruktywne działanie grzyba, jeśli zostanie przyjęty do 10 minut od zjedzenia muchomora. Podany w ciągu 24 godzin, ogranicza ryzyko trwałego uszkodzenia wątroby oraz śmierci pacjenta,
- choroby lokomocyjnej i morskiej, bólu głowy typu migrenowego – ponadto ostropest plamisty stosowany bywa w celu powstrzymania krwawień macicznych, krwawień z nosa i jelita grubego,
- pracy żołądka, kamicy żółciowej – doskonale sprawdza się w profilaktyce woreczka żółciowego i dróg żółciowych,
- pracy mózgu – sylimaryna neutralizuje niekorzystne działanie wolnych rodników, dlatego po ostropest warto sięgać także, gdy pojawiają się problemy z koncentracją i pamięcią.
Zastosowanie ostropestu plamistego
W sprzedaży dostępny jest ostropest mielony, który możemy dodać do sałatki lub do ulubionej herbaty. Dodatkowo sporą popularnością cieszą się ziarna, które możemy zmielić w młynku do kawy. Następnie możemy dosypać go do codziennych posiłków. Dzięki niemu na pewno skorzysta skóra i cały organizm. Bardzo dobrym produktem jest olej z ostropestu. Tłoczony na zimno, nieoczyszczony, często stosowany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Wykazuje przede wszystkim dobroczynne działanie na układ pokarmowy, naczynia krwionośne, cerę i włosy. Warto także wiedzieć, że olej ostropestowy nie zatyka porów, rozjaśnia plamy i przebarwienia, przywracając skórze piękny koloryt i młodzieńczy wygląd. Najczęściej wskazany jest w leczeniu zmian trądzikowych i hemoroidów. Dodatkowa ciekawostką jest, że ostropest zmielony nie powinien być długo przechowywany, bowiem ulega utlenianiu, tracąc tym samym wiele cennych składników. Najkorzystniej jest kupić ziarna i mielić je tuż przed spożyciem.