Napoje

Do najczęściej pijanych napojów zaliczymy ziołowe wywary, kompoty robione z owoców, wódki, miód pitny, piwo, czy wcześniej wspomniane nalewki. Dużą popularność w Polsce zdobyła herbata. Jednak nie mówimy o tej dostępnej obecnie w naszych sklepach. Teraz kupuje się ekspresowe herbaty w torebkach, których przygotowywanie znacznie odbiega od tradycyjnych metod. To samo tyczy się pobudzającej kawy. W tradycyjnej polskiej kuchni na próżno szukać nam słodkich smaków. Solenie, kiszenie czy fermentowanie zdominowało nasze gusta smakowe. Nieobce są także ostre potrawy – robione z wykorzystaniem czosnku, pieprzu, cebuli, musztardy czy chrzanu. Żeby załagodzić nieco silny i ostry smak potrawy dodaje się odrobinę łagodnej i delikatnej śmietany. Nie można zapomnieć w tym przypadku o aromatach korzennych i ziołowych. W polskiej kuchni używanie ziół jest niemalże obowiązkowe. Mówiąc o tradycyjnych polskich potrawach warto wymienić babę wielkanocną, bigos, chłodnik, kaszę gryczaną, kluski, kutię, piernik, pierogi, raki, racuchy, mazurki, makowce.

www.nauczmniemamo.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here