W dzisiejszym świecie pędzącym z zawrotną szybkością, pełnym sztuczności, zanieczyszczeń, różnego rodzaju zagrożeń cywilizacyjnych i chorób, coraz częściej spotkać można zabieganego, zmęczonego i sfrustrowanego człowieka. Alternatywą dla niego może być to, co oferuje mu makrobiotyka. Makros – po grecku znaczy wielki, długi, bios – życie. Makrobiotyka to propozycja zdrowego i długiego życia, w zgodzie z otaczającym nas światem i sobą samym. To sztuka życia, wręcz filozofia. Zazwyczaj kojarzy się ją ze specyficznym sposobem odżywiania, ale jest też sztuką stawiania diagnoz i uzdrawiania, postawą wobec świata, pełną pokory, altruizmu i wdzięczności. Podstawowymi pojęciami makrobiotycznego życia, uzdrawiania i kuchni są dwa słowa jin i jang. Pochodzą one z Dalekiego Wschodu i stanowią uniwersalne przeciwstawne i wzajemnie uzupełniające się siły. Są współobecne i współgrają w całym wszechświecie, w każdej rzeczy i w każdym istnieniu. Ich zadaniem jest zachowanie harmonii i równowagi. Są bardzo ważne w zestawianiu posiłków, stawianiu diagnoz i leczeniu dietą.