Grejpfruty mają znacznie wartości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C oraz beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają wytrzymałość organizmu. Mają korzystny nacisk na serce, obniżając stopień cholesterolu oraz regulując ciśnienie. Grejpfruty są również istotnym elementem diet odchudzających – mają nic kcal oraz przyspieszają przemianę materii. Czemu jeszcze warto spożywać grejpfruty?
Grejpfrut, a odchudzanie
Moda na odchudzanie z pomocą grejpfruta sięga już lat 70. XX wieku. Propagowana wówczas dieta grejpfrutowa miała gwarantować spadek 10 funtów wagi ciała (blisko 4,5 kg) w czasu 10 dni. Owoce te naprawdę są niskokaloryczne, a dzięki ilości błonnika pokarmowego potrafią wzmacniać odczucie sytości. Wyniki badań sprawdzających związek spożycia grejpfrutów z obniżeniem wagi ciała są rozbieżne. Z jednej strony analizowania obserwacyjne wykazują, że spożycie grejpfrutów oddziałuje wyłącznie w minimalnym stopniu na redukcję wagi ciała, w ogromniejszym stopniu jednak wpływało na ograniczenie obwodu talii. Dodatkowo badacze zwracają uwagę na większą jakość ogólnie prowadzonej kuracji u osób spożywających grejpfruty w stosunku do osób, które jedzą je sporadycznie. Jakość jedzenia jest olbrzymie znaczenie szczególnie na diecie redukcyjnej. Najkorzystniejsze przy odchudzaniu składa się w dalszym przeciągu uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego, natomiast przy diecie z większą zawartością grejpfrutów czy ich soku zauważa się znaczącą redukcję poziomu cholesterolu.
Grejpfrut, czyli niezbędny element odchudzania
Liczne suplementy kuracji wspomagające odchudzanie są w składzie właśnie ekstrakt z grejpfruta. Natomiast lepiej sięgnąć po prosty owoc. Analizowania potwierdziły, że włączenie grejpfrutów do codziennej kuracji pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Biały miąższ znajdujący się tuż pod skórką obfituje w wartościowe elementy, nie należy więc go usuwać. Grejpfrut jest niskokaloryczny (w 100 gramach ma tylko 42 kcal), bogaty m.in. w witaminę C (która znakomicie wspiera mechanizm odchudzania), witaminy z grupy B (które także biorą wkład w zamianach cukrowo-tłuszczowo-białkowych) i zawiera naringinę (która poprawia perystaltykę jelit oraz przyspiesza metabolizm). Grejpfruty obniżają także stopień cholesterolu we krwi, dobrze sprawdzają się to w ochronie chorób układu krążenia. Mają działanie oczyszczające, uczestniczą w konfrontacji z wolnymi rodnikami (zapobiegając przedwczesnemu starzeniu) i dzięki właściwościom przeciwwirusowym oraz przeciwbakteryjnym wzmacniają wytrzymałość organizmu. Osoby, które kwalifikują się na korzystanie z dobroczynnych właściwości grejpfruta, a w postaci soku, powinny zastanowić się nad jego wyborem. Najpewniejszą opcją jest samodzielne wyciśnięcie wyciągu ze świeżych owoców. Co prawda wydaje się część wartości zawartych w białej skórce, jednak jeszcze jest to ciekawsze rozwiązanie aniżeli zakup kartonowego soku. Wybierając wyciąg w sklepie należy zaznajomić się z jego składem, ponieważ może wykazać się, iż zamiast odchudzającego soku w pudełku znajduje się duża domieszka cukru czy innych substancji słodzących.