Skandynawowie, to ludzie, którzy przede wszystkim cieszą się zdrowiem i znakomitym samopoczuciem. Cała Europa ich nazywa narodem zdrowia. Nie bez powodu. Dlaczego? Dieta norweska od bardzo długich lat jest w sumie najbardziej popularną dietą. Bardzo ważną rolę odgrywa tutaj jadłospis. Właśnie dieta norweska została opracowana przez cały zespół lekarzy oraz naukowców z Oslo. Na początku może się wydawać zbytnio surowa. Jednak należy pamiętać, że jeśli będziemy konsekwentni, będziemy jej przestrzegać, możemy liczyć na niesamowite efekty.
Dieta norweska i jej sekrety
W przypadki diety norweskiej, podstawą zawsze są jajka oraz grejpfruty.Istotną kwestią jest systematyczność. W diecie norweskiej powinniśmy jadać trzy posiłki. Mowa o śniadaniu, obiedzie i drugim śniadaniu. Nie możemy zapominać o właściwym nawodnieniu. Każdy z nas powinien wypijać sporą ilość wody mineralnej.Należy powiedzieć także o przykładowym jadłospisie. Najpierw pierwsze śniadanie, na które powinniśmy zjadać ugotowane jajka. W przypadku drugiego śniadania, również jajka plus owoc, najlepiej grejpfrut oraz herbatę, bądź kawę. Obiad powinien się składać z jajek, surówki warzywnej, chleba razowego oraz kawy, bądź herbaty. Następny dzień, czyli drugi, na pierwsze śniadanie kolejno gotowane jajka, na drugie śniadanie ponownie jajka z grejpfrutem oraz herbatę lub kawę. Na obiad, najlepiej mięso wołowe gotowane, warzywa pomidor, ogórki czy seler naciowy. Dodatkiem powinna być kawa lub herbata. W trzecim dniu na pierwsze śniadania jajka ugotowane, na drugie ponownie jajka ugotowane, do tego gotowany szpinak z łyżką jogurtu.
Obiad powinien się składać z kotletów z kurczaka, czy też jagnięciny. Wymagane są warzywa, jak seler naciowy, pomidory i ogórki. Napojem powinna być herbata lub kawa. Kolejny dzień, czyli w sumie czwarty. Na pierwsze śniadanie jajka gotowane, na drugie śniadanie surówka z warzyw, koniecznie owoc, najlepiej grejpfrut. Do picia herbata lub kawa. Obiad powinien się składać z jajek, sera białego, gotowanego szpinaku oraz chleba razowego. Piąty dzień, w kwestii śniadaniowej się nie zmienia. Na pierwsze śniadanie powinniśmy zjadać jajka ugotowane, na drugie śniadanie ponownie jajka, do tego szpinak i kawę lub herbatę.W piątym dniu na obiad warto zjeść rybę, do tego surówkę, chleb razowy i ponownie kawę czy herbatę. Na kolejny, czyli szósty dzień. Śniadanie się nie zmienia, czyli jajka gotowane, jednak na drugie śniadanie warto zjeść sałatkę z owoców, na przykład grejpfruta i do tego herbatę czy kawę.Na obiad dobrze jest podać wołowinę, seler naciowy i dla odmiany ogórki kiszone plus kawa lub herbata. Siódmy dzień, to w dużej mierze możliwość na zjedzenie czegoś nowego.Na pierwsze śniadanie oczywiście jajka ugotowane, na drugie mięso z kurczaka lub indyka, do tego pomidor lub ogórek i grejpfrut. Obiad powinien się składać z zupy jarzynowej, mięsa drobiowego, pomidora, kapusty, grejpfruta oraz kawy czy też herbaty. Jak się okazuje jadłospis w diecie norweskiej w cale nie jest skomplikowany.
Co jeszcze warto wiedzieć o diecie norweskiej?
Dieta norweska polega na jedzeniu produktów, które mają nam pomóc w osiągnięciu oczekiwanych efektów. Dlatego najlepiej, jeśli będzie ona trwać 14 dni. Jednak w niektórych przypadkach dietę należy przerwać już po 7 dniach. Przerwanie diety jest zalecane w przypadku kiedy nie przyniosła nam ona żadnych efektów, bądź szkodzi naszemu zdrowiu. Dieta norweska to na pewno idealne rozwiązanie dla wszystkich osób otyłych.