Czarny bez: leczniczy dodatek do deserów

Czarny bez, a raczej jego kwiaty, to roślina chętnie z\stosowana przez zielarzy jako jeden z najlepszych naturalnych leków. Czarny bez od wieków jest zbierany, suszony, a następnie wykorzystywany do sporządzania leczniczych preparatów. Na Ziemi Cieszyńskiej czarny bez jest jednak nie tylko ceniony jako roślina lecznicza. To świetny dodatek do niektórych potraw, a w szczególności do deserów. W ostatnim czasie prawdziwą karierę w tym rejonie zrobiły naleśniki z czarnym bzem. Smażenie naleśników z czarnym bzem ma długą tradycję w Cieszynie oraz w okolicy tego miasta. Powodem może być ogromna liczba bzów rosnących w samym mieście, jak i w jego okolicach. Kidy dokładnie zaczęto stosować kwiaty czarnego bzu jako dodatek do ciast, nie wiadomo. Przepisy na naleśniki i inne słodkie smakołyki z dodatkiem tej rośliny były jednak starannie przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu do dnia dzisiejszego można cieszyć się niezwykłym smakiem tych oryginalnych deserów. O tym, jak popularne były naleśniki z czarnym bzem najlepiej może świadczyć fakt, że objadali się nimi nie tylko zwykli mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego, ale również sam cesarz Franciszek Józef I.

ekogazeta.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here