Czarny bez, a raczej jego kwiaty, to roślina chętnie z\stosowana przez zielarzy jako jeden z najlepszych naturalnych leków. Czarny bez od wieków jest zbierany, suszony, a następnie wykorzystywany do sporządzania leczniczych preparatów. Na Ziemi Cieszyńskiej czarny bez jest jednak nie tylko ceniony jako roślina lecznicza. To świetny dodatek do niektórych potraw, a w szczególności do deserów. W ostatnim czasie prawdziwą karierę w tym rejonie zrobiły naleśniki z czarnym bzem. Smażenie naleśników z czarnym bzem ma długą tradycję w Cieszynie oraz w okolicy tego miasta. Powodem może być ogromna liczba bzów rosnących w samym mieście, jak i w jego okolicach. Kidy dokładnie zaczęto stosować kwiaty czarnego bzu jako dodatek do ciast, nie wiadomo. Przepisy na naleśniki i inne słodkie smakołyki z dodatkiem tej rośliny były jednak starannie przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu do dnia dzisiejszego można cieszyć się niezwykłym smakiem tych oryginalnych deserów. O tym, jak popularne były naleśniki z czarnym bzem najlepiej może świadczyć fakt, że objadali się nimi nie tylko zwykli mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego, ale również sam cesarz Franciszek Józef I.