Każdy organizm w innym tempie spala tłuszcz i traci nadprogramowe kilogramy. Uzależnione jest to także od uwarunkowań genetycznych. Znaczący wpływ na to oczywiście ma także odpowiednio dopasowana dieta i aktywność fizyczna.
Wiele osób, które chcą szybko stracić nadprogramowe kilogramy zastanawia się co przyspiesza odchudzanie.
Przede wszystkim w pierwszej fazie organizm pozbywa się nagromadzonej wody. Dlatego tak ważne jest regularne nawadnianie organizmu w czasie diety. Aby szybciej schudnąć należy całkowicie zrezygnować ze spożywania soli gdyż powoduje ona zatrzymywanie się wody w organizmie, w skutek czego ciało jest opuchnięte i pojawiają się obrzęki. Powinno się również zrezygnować z picia alkoholu, palenia papierosów i spożywania cukru.
Szczególnie w drugiej fazie cyklu miesiączkowego należy spożywać lekkostrawne całkowicie pozbawione soli produkty. Warto jeść surowe warzywa, owoce zawierające mało cukru o działaniu moczopędnym.
Dobrym rozwiązaniem jest również przeprowadzenie głodówki trwającej jeden dzień. W tym czasie należy pić dużo wody i soków owocowych, przygotowanych samodzielnie. Mogą być to soki z warzyw, na przykład ze świeżego ogórka, buraków, selera naciowego, bądź z owoców, między innymi pomarańczy, grejpfrutów, mandarynek lub jabłek.
Do wody dodać można kilka listków świeżej mięty, bazylii, ćwiartkę limonki lub plasterek cytryny.
Aby szybciej stracić na wadzę dietę trzeba wzbogacić w błonnik. Dobrze jest całkowicie zrezygnować z jedzenia pieczywa. Na śniadanie dobrą propozycją jest owsianka lub jogurt naturalny z dodatkiem płatków owsianych i wybranych owoców, między innymi uprażonych jabłek, malin, truskawek lub borówek amerykańskich.
Zupy są mniej kaloryczne i bardzo lekkostrawne, a dzięki dużej zawartości błonnika dają uczucie sytości na bardzo długi czas. Aby szybciej schudnąć warto głównie spożywać zupy.
Trzeba jednak pamiętać aby zupy nie zawierały mąki, masła ani śmietany, gdyż produkty te znacząco zwiększają ich kaloryczność.
Doskonałym wyborem jest zupa ze świeżej kapusty, z kiszonej kapusty, krem z brokułów, barszcz czerwony lub krem z białych warzyw.
Świetnym produktem, który przyspiesza utratę wagi są kiszonki.
Kapusta kiszona oraz ogórki kiszone wspomagają przemianę materii, są bogate w witaminę C, przez co mają doskonały wpływ także na układ odpornościowy.
Na kolację, drugie śniadanie lub wczesną kolację dobrą propozycją są koktajle. Najlepiej gdy są one przygotowane na bazie warzyw, na przykład jarmużu, szpinaku, świeżego ogórka, buraków, pomidorów lub selera naciowego. Warzywa te można połączyć z dowolnymi owocami aby koktajl miał naturalnie słodki i wyrazisty smak. Idealnym dodatkiem do koktajli warzywnych jest natka pietruszki lub koper.
Należy zrezygnować z jedzenia smażonego i tłustego mięsa. Ryby oraz chude mięso warto przygotowywać na parze, w rękawie do pieczenia,w folii spożywczej lub gotować w wywarze warzywnym, który może być świetną bazą do zupy.
Oczywiście nie można zapomnieć o regularnej aktywności fizycznej.