Matcha

Matcha to zielona herbata w proszku, której dobroczynne właściwości wykorzystywane są od lat. Obecnie zdobywa coraz większą popularność, a to za sprawą naukowców. W ostatnim czasie pojawia się mnóstwo informacji o dobroczynnym działaniu matchy. Naukowcy przekonują, że jest ona bogatym źródłem antyoksydantów i aminokwasów, o wiele więcej niż tradycyjna zielona herbata. Dlatego wiele osób zastanawia się, czy matcha wspomoże odchudzanie.

Matcha –  zielona herbata, która się wyróżnia

Matcha w ostatnim czasie świeci prawdziwe triumfy. Piją ją dosłownie wszyscy – zaczynawszy od sportowców, kończąc na celebrytach i blogerkach modowych. Na czym polega jej fenomen? Niektórych może zastanawiać, jak to się stało, że tyle osób z tradycyjnej herbaty przerzuciło się na matchę. Już wyjaśniamy. Matcha to wprawdzie sproszkowana zielona herbata, ale jest trochę inaczej produkowana niż ta tradycyjna. W tym celu liście krzewów specjalnie się ocienia, a efekcie liście stają się bladozielone i wytwarzają aminokwasy. W czasie zbiorów są suszone, a następnie przechowywane, by można było susz zetrzeć na proszek. Matcha jest znacznie słodsza i ma pełniejszy aromat niż inne herbaty.

Czy matcha wspomaga odchudzanie?

Wiadomo już, czym się charakteryzuje matcha i jak powstaje. Pora przedstawić korzyści z picia machy, a jest ich sporo. Najnowsze badania informują, że matcha zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów. Potwierdzają również, że jest bogatsza w teaninę i aminokwasy. Jednak to nie wszystko, matcha ma wiele właściwości wpływających na szybszą regenerację po wysiłku fizycznym. Warto ją pić w czasie jesiennych chorób, ponieważ wzmacnia komórki i układ odpornościowy.

Teraz zastanówmy się, czy rzeczywiście wspomaga odchudzanie. Według danych przedstawionych przez American Journal of Clinical Nutrition rzeczywiście tak jest. Naukowo potwierdzono, że codzienne jej spożycie zmniejsza ryzyko chorób, na które wpływ ma styl życia, dotyczy do przede wszystkim otyłości. Trzeba pamiętać, że takie właściwości ma tylko zielona herbata w proszku, czyli matcha i warto ją pić prewencyjnie.

MatchaPamiętaj, aby dobrze przygotować matchę!

Warto pamiętać, że tylko prawidłowo przygotowana matcha zachowuje swoje dobroczynne właściwości. Dlatego jest bardzo ważne, aby dobrze ją sporządzić. Jak więc przygotować matchę? Najlepiej zrobić to w tradycyjny japoński sposób, czyli do podgrzanej miseczki wsypujemy sproszkowaną herbatę, a następnie zalewamy ją wodą o temperaturze około 70°C.

Ten sposób może być nieco pracochłonny i zabierać zbyt wiele czasu. Na szczęście są też inne rozwiązania. Warto sięgnąć po gotowe mieszanki ziół z matchą. Niestety, trzeba pamiętać, że smak czystego naparu matchy nie zachęca do je picia, a raczej odstrasza. Na szczęście na to też jest rozwiązanie. Na rynku jest sporo herbat, które mają znacznie lepszy smak, więc nie będą tak odstraszać. Tego typu mieszanki skomponowane na bazie matchy sprawią, że będziemy pić ją z niezwykłą przyjemnością i przyniosą niesamowite efekty.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here