Kiwi, owoc znany chyba każdemu. O tym, że posiada włochatą skórkę wie każdy. Zielony miąższ i duża ilość pestek. Kiwi posiada cały szereg wielu właściwości. Pochodzi z Chin, uprawiany w Nowej Zelandii. Kiwi jest bogate w witaminę C. Dodatkowo posiada błonnik, kwasy Omega C oraz luteinę. Kiwi zawiera mało kalorii, dlatego każdy kto jest na diecie, może je spożywać.
Większość osób obiera skórkę z tego owocu. Jednak kiwi można również jeść ze skórą. Pamiętajmy, aby dobrze umyć te owoce. Niektórzy są uczuleni na kiwi, dlatego też przed większą ilością zjedzenia, warto to sprawdzić. Pestki kiwi także posiadają składniki odżywcze. Zawierają witaminę E oraz inne cenne dla organizmu witaminy. Kiwi jest również bogate w potas oraz fosfor. Pamiętajmy, że potas jest niezbędny dla osób z nadciśnieniem. Dodatkowo reguluje pracę naszego serca. Fosfor jest równie ważny jak potas. Zmniejsza ryzyko chorób układu naczyniowego.
Kiwi i możliwości tego owocu
Owoc ten znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Wygładza on skórę, dlatego wszystkie osoby, które posiadają problemy z cerą, powinny sięgać po kiwi. A właściwie maseczkę z tego owocu. Powinniśmy zmiksować kiwi z naturalnym jogurtem. Następnie nałożyć taką maseczkę na twarz. Najlepiej na kilkanaście minut. Istotne jest to, że kiwi dodane do galaretki nie powoduje jej stężenia. Wszystko za sprawą jego składników. Z kiwi można robić różnego rodzaju sałatki, koktajle. Kiwi sprawdzi się także jako dodatek do wołowiny. Wiele osób zastanawia się jakie kiwi kupować. To luzem czy w koszykach. Duże, czy małe. Właśnie… jakiego wyboru dokonać? Kiwi jest bardzo chętnie wybierany przez Polaków. Kiwi jest lubiane przez dorosłych jak i dzieci.
Kiwi można kupić w każdym sklepie.Zakup kiwi w cale nie należy do łatwych zadań. Wszystko zależy od dojrzenia owocu. Jeśli kupujemy kiwi, powinniśmy wybierać te twarde. Oznacza to, że są świeże. Kiwi miękkie, będzie wtedy jeśli poleży długi czas w sklepie.Wyróżniamy także przesuszone kiwi, które nie będzie soczyste, a wręcz niedobre. Czasami kupujemy owoce zbyt niedojrzała. Mianowicie są one twarde, zielone i kwaśne. Kiwi nie są w stanie dojrzeć tak jak banany czy jabłka. Gdy już kupiliśmy taki owoc, a skórka nie chce się obrać, możemy temu zaradzić. Należy wtedy ułożyć kiwi z dojrzałymi jabłkami, poczekać kilka dni. Wtedy właśnie kiwi całkowicie dojrzeje. Sposobów na jedzenie kiwi jest naprawdę wiele. Niektórzy robią różnego rodzaju koktajle z kiwi. Inni wolą ten owoc w wersji solo. Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie kiwi do sałatki owocowej.
Kiwi przez swój słodko-kwaśny smak może być dodawane do mięs czy sosów. Bardzo kiwi używane jest w formie dekoracji. Chociaż struktura jego skórki może nie jest najprzyjemniejsza, kiwi jest zdrowe. Dzieciom na przykład możemy dodać kiwi do naleśników, do ulubionego soku. Kolor zielony wspaniale wpływa na naszą skórę. Kiwi ma bardzo intensywną zieleń, dlatego warto je spożywać często i regularnie. Możemy spotkać także kiwi w wersji gold. Żółte, czerwone, to dwa nowe kolory dla naszych oczu. Żółte kiwi będzie bardzo słodkie i soczyste. Czerwone będzie się wyróżniać kolorem i większą ilością witamin. W każdym przypadku kiwi jest zdrowe, niezależne od jego odmian.